Z krásné pláže v Palmachim  (na jih od Bat Yam) není vidět nic z toho, co se odehrává pod zemí. Každý den je tam nasáváno ohromnými podzemními turbinami 624.000 kubických metrů mořské vody, přiváděných dva kilometry do vnitrozemí, kde se v místní továrně odsolí a transformují v pitnou vodu.

Vítejte v Soreku, největší továrně na odsolování vody reversní osmosou - technologií, která je dnes pokládána za nejvyspělejší na světě. Továrna vyrostlá uprostřed pouštního písku v roce 2013, dodává zatím jen 20% izraelské pitné vody. Tento technologicky klenot se stal poutním místem mnohých specialistů z celého světa.

Za ohlušujícího hukotu voda protéká speciální poloporézní membránou, která jí zbaví iontů soli (přesnějí iontů sodíku a chlóru). Solanka je následně odvedena zpět do moře, zatímco filtrovaná voda je obohacena minerály. "Nakonec je perfektně čistá a připravená k upotřebení i co do požadované zásaditosti a tvrdosti", říká její technický ředitel Misa Taub, zatímco si plni pohárek z kohoutku na konci výrobního procesu. Z podnětu vlády byly v posledních deseti letech otevřeny již čtyři odsolovací továrny a pátá bude uvedena do provozu koncem roku 2015 a všechny dohromady vyprodukují 70% pitné vody pro izraelské domácnosti.

Odsolování mořské vody je jedním z receptů, který dovolí Izraeli překonat stres z nedostatku vody, vyplývajících především z jeho polopouštních klimatických podmínek. Tento úspěch dokumentuje i tu stránku pionýrské izraelské povahy, která nezná výraz „nejde to“!