Díky sporům s euroatlantickým blokem, Rusko čím dál tím více obrací svůj zájem do Asie. Problém, kterému tam musí čelit, spočívá v tom, aby vůči silné Číně nemuselo hrát a nehrálo (druhořadou) roli „mladšího bratra“.

Jednou z možných variant jak posílit své postavení, a to nejen vůči Číně, ale i USA a EU je vytvořit v Evropě vlastní říši, která bude stát na společném jmenovateli a společných hodnotách pravoslavného náboženství. Spolu s Ruskem by ji mohli pro začátek vytvořit Bělorusko, Řecko, Kypr, Srbsko, Makedonie a případně i Černá Hora. Velký počet pravoslavných věřících je i v Albánii.

Nenaplní-li EU a USA očekávání Bulharska, Rumunska a Gruzie, které jsou dnes vůči Rusku vyloženě nepřátelské, nelze v dlouhodobějším horizontu vyloučit, že se k pravoslavné říši nakonec nepřipojí i ony. Konec konců budoucnost ukáže, zda se k ní nepřipojí i pravoslavná část Ukrajiny. Souhrnně řečeno: bude-li, na straně jedné, vliv USA a EU ve světě upadat a na druhé straně, pokud Rusové s Číňany v zádech nabídnou těmto státům výhodnější ekonomické podmínky pomoci a spolupráce, je velmi pravděpodobné, že tyto země z vlivu Západu dezertují. Pokud by se Rusům povedla pravoslavná říši ve Východní a Jižní Evropě a Gruzii vytvořit, řádně by zamíchala chodem dějin nejen v rámci Evropy, ale i celého světa. V každém případě jde ze strany Ruska o běh na dlouhou trať.

Do tohoto rámce úvah zapadá i ruská pomoc Řecku, kterou jsem předpověděl již před dvěma měsíci. Rusko může Řecku finančně pomoci například formou záloh na zisky, které Řecko v budoucnosti získá výběrem tranzitních poplatků za zemní plyn dodávaný Ruskem do Turecka až na jeho hranice V první fázi, by se mělo jednat o pomoc v řádu jednotek miliard Euro. Připomínám jen, že plynovod „Turkish Stream“ by podle současných plánů měl začít fungovat v roce 2019. Na straně druhé, Rusko může Řecku pomoci i jinými cestami, o nichž se veřejnost vůbec nic nedozví. Osobně tuto možnost považuji za nejpravděpodobnější!

Nezdá se mi jako náhoda, že ruský prezident, Vladimír Putin, hovořil na tiskové konferenci učené národu o vlivu a hodnotách pravoslaví a o rodině pravoslavných národů.