Finanční a průmyslové centrum světové ekonomiky se pomalu, ale jistě přesouvá do Asie. Češi stát stranou nemohou a naším nejrychlejším spojením s Asií je Hedvábná stezka vedoucí - co čert nechtěl – právě přes Rusko! Obejdeme ho po moři, nebo se jej přestaneme bát?

Průzkum veřejného mínění ukázal, že se Češi nejvíce bojí Ruska, dokonce více než viru Ebola. Jedná se o obavu na věčné časy? Zřejmě hlavním důvodem je strach, aby se neopakoval srpen ´68 a ČR znovu „nespadla“ do sféry ruského vlivu. Jsou tyto obavy dnes oprávněné?

Abychom na tuto otázku mohli správně odpovědět, položme si další dvě podotázky:

  1. je současná politika Vladimíra Putina obranná, nebo expanzivní?
  2. má území České republiky pro Rusko geostrategický význam?

Ad 1/ Náš učitel fyziky se mě snažil vysvětlit teorii relativity. Sebekriticky uznávám, že se mu to - zcela mojí vinou - moc nepodařilo. Co si z jeho výkladu po 50 letech pamatuji je, že stojí-li jeden pozorovatel na jižní polokouli a druhý na severní, pak na otázku, zda je teď den či noc odpovídají opačně a oba přitom mají pravdu. Obdobně je tomu i ke vztahu k Rusku. Prvnímu pozorovateli (např. z Donbasu) se může ruská politika jevit jako obranná (zájmů ruských občanů v zahraničí a před rozpínavostí NATO) a druhému (např. z Kyjeva či Washingtonu) jako expanzivní (anexe Krymu). Oba budou mít svoji relativní pravdu. Úkolem tohoto příspěvku není propagace prvního či druhého názoru a tak na tomto místě plně postačí konstatovat, že chování Ruska vykazuje jak obranné, tak i expanzivní znaky. Jednoznačně na tuto otázku odpovědět prostě nelze. Počítám s tím, že touto odpovědí fundamentální příznivce obou stran rozčílím, a že mi ji v komentářích otlučou o hlavu.

Ad 2/ Hlavní geostrategická cesta Evropy vede jejím severem. Nejprve jí prošel Napoleon při svém tažení do Ruska, po té Hitler tamtéž a nakonec Stalin, když dobýval Berlín. Vede z Francie přes Německo, Polsko, Bělorusko a Ukrajinu do Ruska (a zpět). Na ní se odehrály poslední dvě světové války a dnes i ta o Ukrajinu. Česká republika na ní leží jen okrajově a nemyslím si, že by Rusové považovali českou kotlinu za natolik strategickou, aby se ji snažili vojensky dobýt. Navíc ani ropu ani zemní plyn nemáme a uranu pomálu. Ani umístění vojenské základny na našem území pro ně nemá smysl. Jasně by byla zaměřena proti Německu, s nímž chtějí Rusové udržovat především dobré obchodní vztahy. Mnohem levnější pro ně je si u nás koupit co potřebují, než naši zemi nákladně obsazovat. Je-li česká kotlina pro někoho strategická, tak jen pro Německo, aby se mohlo propojit s Rakouskem.

V současnosti nevidím jediný důvod, proč mít z Ruska tak panický strach. Jen pro srovnání uvedu výsledky průzkumu veřejného mínění na stejné téma v Německu a v USA. Výsledky v Německu ukázaly, že 43% Němců se necítí být Ruskem ohroženo a naopak většina si přeje obnovení normálních vztahů s Ruskou federací. Američané se zase shodli na tom, že největší riziko pro ně představuje islámský extremismus (77%) a teprve na sedmém místě se umístila hrozba „ruské rozpínavosti“ (37%).

Čína se letos stala největší ekonomikou na světě a prognózy ukazují, že nejen Čína, ale i celý asijský kontinent se bude vyvíjet rychlým tempem. Není možné, aby si Češi nechali tuto příležitost utéct mezi prsty a s Asií neobchodovali a nespolupracovali. Uvědomme si, že nejkratší obchodní spojení s ní povede přes novou „Hedvábnou stezku“ vedoucí - jako naschvál - přes Moskvu! Ať už se nám to líbí či nelíbí je v našem nejvlastnějším zájmu zbavit se co nejrychleji strachu z Ruska a udržovat s ním dobré a korektní vztahy.

Psáno pro Aktualne.cz